Elérhetőségek

Tiszaroff Községi Önkormányzat

Cím: 5234 Tiszaroff,
Szabadság út 22.
Telefon:
+36/56/438-025
E-mail:
titkarsag@tiszaroff.hu
E-ÖNKORMÁNYZ...


TOP_PLUSZ-1.2.1-21-JN1-2022- 00013- Élhető Tiszaroff

2022.04.04.

A PROJEKT CÍME: ÉLHETŐ TISZAROFF

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: TISZAROFF KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA: TOP_PLUSZ-1.2.1-JN1-2022-00013

A SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 200 000 013 FT

A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%

 

A projekt alapvető célja, hogy Tiszaroff gazdasági, köz- és közösségi szolgáltatások központját jelentő településközpontjában a belterületi zöld infrastruktúra, a sport és közösségi célú infrastruktúra, továbbá a közúti közösségi közlekedést támogató infrastruktúra kialakítása, integrált fejlesztése által hozzájáruljon a lakosság és a fiatalok helyben maradásához, a gazdaságfejlesztéshez és a település környezeti állapotának javításához, ezáltal pedig az élhetőség és a vonzerő növekedéséhez. Tiszaroff az elmúlt évek során számos olyan fejlesztést hajtott végre, melyek szintén a város, valamint a lakosság érdekeit szolgáltál, viszont jelen TOP_Plusz-os pályázat keretében egy projekten belül 3 „akcióterület” fejlesztése is egyidőben tud megvalósulni, mely szintén a település javára válik a jövőben.

Jelen projekt keretében 3 akcióterület érintett.

1. akcióterület – belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztés: a zöldinfrastruktúra fejlesztés kapcsán mintegy 1500 m2 zöldfelület tud a pályázat keretében megújulni az önkormányzat mellett található közparkban

 • a parképítés/rendezése során az alábbi tevékenységek megvalósítása tervezett:
  • a meglévő faállomány gallyazása, valamint a beteg fák kivágása fog
  • a meglévő zöldfelület karbantartása és rendbetétele
  • a szép esztétikum és jó környezet kialakítása érdekében többek között számos növény is telepítésre kerül (rózsabokor, fagyalsövény, oszlopos tuja)

2. akcióterület – fenntartható közlekedésfejlesztés: ezen fejlesztés kapcsán fontos megemlíteni, hogy Tiszaroffon jelentős gépjárműforgalom bonyolódik, tekintettel arra, hogy számos távolsági busz közlekedik nap, mint nap a térségben, ezáltal Tiszaroffon is. Jelen fejlesztés éppen ezért 3 projektelemet is tartalmaz.

Az első projektelem a központi buszváró épület felújítása és bővítés. Jelenleg ennek az épületnek – mely a község központjában található – az állapota elavult/felújításra szorul, épp ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a projekt keretében felújításra kerül a buszváró épülete, mindemellett még az épület bővítése is a fejlesztés részét képezi, ezzel is biztosítva a megfelelő környezet és infrastruktúra meglétét. A beruházás eredményeképpen a bővítmény a meglévő épület dél-keleti, észak-nyugati és észak-keleti homlokzatán fog megjelenni. Ennek megfelelően, illetve a helyiségek kapcsolatát fenntartva egy ablak befalazásra kerül, illetve egy új a mai hőtechnikai követelményeknek megfelelő bejárati ajtó kerül telepítésre. A beruházás keretében megépülő bal oldali bővítmény szintén a mai kornak megfelelő technológiával és hőszigeteléssel, valamint tetőfedéssel készül, melyben a tervek szerint helyet kap egy akadálymentes mosdó is. Az épület jobb oldalán egy 6 db kerékpár tárolására alkalmas fedett kerékpártároló és egy zárt tároló helyiség építése tervezett.

Az épület 3 oldalán körbefutó tornác is megépítésre kerül, mely egyben beálló funkciót is be tud majd tölteni a jövőben. Az épületben hűtő-fűtő klímákkal kerülnek beépítésre, hogy évszaktól függetlenül biztosított legyen a megfelelő hőmérséklet.

A másik projektelem jelen fejlesztési tevékenységen belül a településen 6 db buszmegállók építése (meglévő buszöbölhöz kapcsolódóan). A tervek szerint mind a 6 buszmegálló épület beton alaptesttel, és vasbeton oszlopokkal, éltégla vastagságú kisméretű tégla hátfalazattal, fa oszlopokkal, fa kerítéselemekkel és fa szerkezetű tetővel készülnek, amely időtálló és esztétikai szempontból is megfelelően bele fog illeni a települési összképbe.

A harmadik projektelem pedig 33 db közterületi, ingyenesen használható parkoló kialakítása. A rendezési terv, valamint a szokásjog, valamint a tervezői egyeztetések – illetve a jogszabályok adta keretek között – során kiválasztásra kerültek azon frekventált helyszínek a településen (általános iskola, polgármesteri hivatal, orvosi rendelő, óvoda, bölcsőde, posta, templom, közösségi tér) amelynek megközelítése és használata nagyban tudja segíteni a lakosság mindennapjait. A fejlesztés szükségszerű és időszerű, ugyanis jelenleg a községben nem biztosított a burkolt parkolási lehetőség. A parkolók a jogszabályi és építésügyi előírásoknak megfelelően kerültek megtervezésre, melyek a kivitelezés során is maradéktalanul betartásra kerülnek.

3. akcióterület – közösségi célú fejlesztés: Jelen pályázati elem keretében a település belterületén található sportöltöző épülete kerül felújításra. A beruházás lehetőséget ad az önkormányzat számára, hogy az épületet újfent funkciójának megfelelően lehessen hasznosítani azáltal, hogy a sportolni vágyó gyermekek és felnőttek újra birtokba tudják venni a területet. Az épület állapotát tekintve igencsak rossz állapotban van, ezért a beruházás során szükség lesz:

 • a statikailag rossz állapotban lévő falak elbontására és újraépítésére
 • új tetőszerkezet kialakítása (új koszorúval kerül összefogásra az épület, erre kerül elhelyezésre az új tetőszerkezet az új héjazattal, valamint az új betoncserép fedéssel)
 • a födém megerősítése is a kivitelezés részét képezi
 • új válaszfalak, új homlokzati (hőszigetelt üvegezéssel ellátott) nyílászárók, új padozat kerül beépítésre
 • az épület padlószintjének és födémjének hőszigetelése
 • az épület teljes elektromos hálózatának felülvizsgálata és cseréje
 • a 33 db parkolóból itt kerül megvalósításra 6 db parkoló, melyből 1 db akadálymentesített lesz

A beruházási elemeken kívül eszközbeszerzés is részét képezi a projektnek, melynek keretében utcabútorok, sporteszközök, kerékpártárolók, valamint egyéb a projekthez kapcsolódó tárgyak/eszközök kerülnek beszerzésre. A végleges műszaki tervek az ütemezésnek megfelelően elkészültek, melynek alapján a közbeszerzési eljárás kiírásra tudott kerülni. Az eljárást sikeresen lefolytatta az önkormányzat, melynek keretében a vállalkozási szerződés is megkötésre került a nyertes vállalkozóval 2023. augusztus 11-én. A vállalkozási szerződésben foglaltaknak megfelelően az önkormányzat átadta a munkaterületet a vállalkozónak, aki fel is vonult a munkaterületre és megkezdte a projekt fizikai megvalósítását. 2024 augusztus közepéig van idő a kivitelezés befejezésére, de amennyiben a munka megfelelő ütemű előrehaladása lehetővé teszi, abban az esetben természetesen a projekt fizikai megvalósítása hamarabb is véget érhet.


Vissza az előző oldalra!
Tiszaroff Községi Önkormányzat - Magyar