Elérhetőségek

Tiszaroff Községi Önkormányzat

Cím: 5234 Tiszaroff,
Szabadság út 22.
Telefon:
+36/56/438-025
E-mail:
titkarsag@tiszaroff.hu
E-ÖNKORMÁNYZ...


Tiszaroffi Családi Portaprogram CSPP-SZOC-FP-21-0069

2021.04.01.

 

Tiszaroff Községi Önkormányzat által Tiszaroff településen a "Családi Portaprogram - Szociális Földprogram" keretén belül 40 család konyhakertjének megművelésére került sor.

A támogató Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által meghirdetett pályázaton településünk 1.520.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Tiszaroff Községi Önkormányzat korábban nem vett részt a Szociális Földprogramban.  A TIszaroffi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete örömmel vette a Tiszaroff Községi Önkormányzat kezdeményezését és szándékát fejezte ki Tiszaroff Községi Önkormányzat részére a pályázat megvalósításához szükséges együttműködés érdekében, ezáltal a pályázat megvalósításához együttműködési megállapodást kötöttek. A program keretein belül többek között a településen élők életminőségének javítása, a családi gazdálkodás alapjainak kialakítása, a családi porták fejlesztése, az élelmiszer-termelés hagyományos, illetve korszerű formáinak elterjesztése lett célul kitűzve. A projektben résztvevő, rászoruló családok kijelölése a Roma Nemzetiségi Önkormányzat segítségével történt.

Az önkormányzat a családi portán belül önellátást erősítő konyhakerti műveléshez kapott támogatást. Ezen belül előkert, virágoskert és gyümölcsöskert programra pályázott és kapott forrást. A programon belül 40 helyi család vett részt, akik az előkert, virágoskert vagy gyümölcsöskert programokat választhattak. A családok részt vettek előadásokban, amelyek segítségével részletesen áttanulmányozhattak a tavaszi kert művelés technikáját, illetve az őszi betakarítás részleteit. A kert előkészítése követően tavasz folyamán a családok megkaptak a programon belül a kert műveléséhez szükséges javakat.
A programnak köszönhetően a településen fekvő több olyan ingatlan került bevonásra, amely kertje utóbbi években nem művelve, a földrésze nem volt felásva, nem volt kezelve. Családok között voltak olyanok, akik először művelték valamelyik kultúrából, így nem csak a kitermelt javak, hanem új élményekkel lettek gazdagabbak, ezzel és javítottak az életminőségüket, erősítették az önellátás alapját, kialakítottak és fejlesztették az önfenntartó képességüket.

 

A programban elsődlegesen hátrányos helyzetű családok kerültek bevonásra. A családoknál fontos szempont volt, hogy önálló háztartásban legyenek és rendelkezzenek a kertműveléshez szükséges földterülettel, kerttel.


Vissza az előző oldalra!
Tiszaroff Községi Önkormányzat - Magyar