Elérhetőségek

Tiszaroff Községi Önkormányzat

Cím: 5234 Tiszaroff,
Szabadság út 22.
Telefon:
+36/56/438-025
E-mail:
titkarsag@tiszaroff.hu
E-ÖNKORMÁNYZ...


Tájékoztatás az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutak engedélyezéséről

TÁJÉKOZTATÁS

az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutak fennmaradási engedélyeztetéséről

Abban az esetben, ha a vízkivételt biztosító kút vízjogi engedély nélkül került megépítésre, vagy attól eltérően került megvalósításra, fennmaradási engedélyt kell kérni.

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 24. § (1) bekezdése alapján a jegyző engedélye szükséges

a) olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

aa) a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,

ab) épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja, és

ac) nem gazdasági célú vízigény; b) az ab) pontban szereplő házi ivóvízigény kielégítését szolgáló kúthoz tartozó, víztisztítási feladatokat ellátó vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez.

A vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet 2. számú melléklete szerint a kérelem benyújtásához formanyomtatványt készítettünk, mely honlapunkról letölthető, illetve átvehető: Önkormányzatunk Ügyfélszolgálati Irodáján.A kérelem adatlapon többek között feltüntettük a csatolandó dokumentumok listáját is.

A kérelmet a Tiszaroffi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője, Dr. Gaszparjan Karen jegyző nevére kell benyújtani.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII törvény 29. § (7) bekezdése alapján: „Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII törvény 31. § (2) b) bekezdése alapján az eljárás illetékmentes: „(2) Mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól b) a felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítmények engedélyezési eljárása.” 

 

Dr. Gaszparjan Karen

jegyző

Csatolt fájl(ok)


Vissza az előző oldalra!
Tiszaroff Községi Önkormányzat - Magyar